De ijzerertsmijnen lopen voor een deel onder de stad en deze is nu aan het verzakken. Sinds 2012 is men begonnen met de aanleg van een nieuwe stad een eindje verderop. Men vermoedt dat uiteindelijk bijna alle gebouwen van het oude Kiruna gesloopt zullen worden. Alleen de kerk en het Stadshus gaat men verhuizen naar het nieuwe Kiruna. De lokale bevolking vindt het schijnbaar niet zo erg omdat het staatsmijnbedrijf heeft beloofd voor iedereen die getroffen wordt een spliksplinternieuw huis te bouwen.
Kiruna schijnt niet zo'n mooie stad te zijn, dus ik weet niet of we deze moeten bezoeken (tenzij iemand graag de mijnen bezoekt). We vertrekken om 10u50 uit Stockholm en landen rond 12u25 in Kiruna. Onze auto kunnen we oppikken aan het vliegveld. Ik zou de stad zelf (letterlijk) links laten liggen en meteen naar Jukkasjärvi rijden (ongeveer een kwartiertje rijden).
In 1989 kreeg de Zweed Yngve Bergqvist het idee om een iglo te bouwen waar hij Sámi-handwerk en kunst tentoonstelde. De eerste bezoekers vroegen of ze konden overnachten in de iglo. Dat ging niet, maar Yngve kreeg zo het idee een echt ijshotel te bouwen. Eind oktober van elk jaar begint men nu met de bouw. Grote blokken ijs van de Torne-rivier worden gebruikt, artiesten en beeldhouwers van over de hele wereld bouwen elk jaar een nieuw Icehotel. Elk jaar wordt 1000 ton ijs en 30.000 ton 'snice' (een mengeling van sneeuw en ijs) gebruikt. Als het af is, beslaat het Icehotel zo'n 5500 m2 en staat het fier naast de rivier tot mei, wanneer alles stilletjesaan weer wegsmelt. Elk jaar bezoeken zo'n 40.000 mensen deze plaats.
Er is een Icebar (deze wordt blijkbaar in de zomer ook ergens koud bewaard), een Ijskapel waar veel mensen trouwen (had er niemand trouwplannen?)...
Er worden dagelijks rondleidingen gegeven van een half uur (maar de rondleiding in't Engels halen we net niet, tenzij misschien die van 4 uur). Alle info op www.icehotel.com.
November 19–April 12, Daily at 12 & 4 pm
Duration: 30 minutes
The Guided Tour includes:
19/11–16/12 Icehotel 365, the year-round structure
16/12–12/4 Icehotel 365, the year-round structure + the classic, seasonal Icehotel
19/11–16/12 Icehotel 365, the year-round structure
16/12–12/4 Icehotel 365, the year-round structure + the classic, seasonal Icehotel
Prices (10 SEK is ongeveer 1 €)
Adult: SEK 325
Student/senior: SEK 200
Children 6–12 yrs: SEK 75
Children 0–5 yrs: Free
Student/senior: SEK 200
Children 6–12 yrs: SEK 75
Children 0–5 yrs: Free
Packages & Offers
Family
– 2 adults & 2 children (6-12 yrs): SEK 650
– 2 adults & 2 children (6-12 yrs): SEK 650
Lunch at Icehotel Restaurant & guided tour*- Adult: SEK 450
- Student/senior: SEK 360
- Children 6–12 yrs: SEK 150
- Children 0–5 yrs: SEK 75
- Student/senior: SEK 360
- Children 6–12 yrs: SEK 150
- Children 0–5 yrs: SEK 75
Lijkt me heel mooi om te zien, maar we logeren in een ijshotel in Rovaniemi ook natuurlijk, dus misschien even afwachten tot we daar wat over gelezen hebben, om te zien of het vergelijkbaar is of niet.
In Jukkäsjarvi, vlakbij het Icehotel is er ook de Nutti Sámi Siida: een heropgebouwd Sámi-kamp. Alle info op www.nutti.se. Je hebt 1 à 1,5u nodig om het te bezoeken en het schijnt -hoewel klein- wel de moeite. Zeker omdat je er rendieren mag voederen (in de shop kun je eten kopen) en je er een typische Sámi-lunch kunt eten (lees: rendiervlees). Een Sámi-kamp is een tijdelijke werk- en verblijfplaats waar één of meerdere Sámi-families gebruik van maakten gedurende een bepaalde periode van het jaar. Ik zou het wel leuk vinden om in een uurtje te weten te komen hoe de mensen vroeger en nu leefden. Blijkbaar was in 1996 het ijs zo dik dat de rendieren niet op de gewone manier konden grazen. Een paar Sámi-herders zijn dan begonnen met het voederen van hun rendieren in kralen en nodigden toeristen uit om te komen kijken...Zo is het dan gegroeid.
Sámi cuisine in Café Sápmi
Inside the on-site’s giant lávvu-tent you can settle down, enjoy the open fire and savour traditional Sápmi slow food lunch prepared over the open flames. Reindeer meat is an essential part of Sámi cuisine that is about pure taste, quality and care for animals and nature. We claim to serve the world’s best suovas, i.e. traditionally lightly-salted, cold-smoked reindeer meat cut in slices. Drinking a cup of boiled coffee from a sooty kettle is then the icing on the cake. We serve lunch between 11:00 and 15:00; and refreshments, coffee and cakes the whole day.
Open daily: 10.00 – 17:00. 1 Nov 2016 – 17 Apr 2017. 24 Dec open until 13:00.
Admission fee: SEK 150 per person, SEK 120 per student (valid student ID), SEK 75 per child (3-15 years), free for children under age 3. Entrance tickets are bought in the handicraft shop (no entrance fee to shop and café).
Guided tours: 10:00 & 16:00 with reindeer feeding and slide show on the reindeer herding year. Tour duration: approx. 45 min.
Tour price: SEK 100 per person, SEK 50 per child (3-15 years), free for children under age 3. Guided tour only purchasable in combination with entrance ticket.
Address: Marknadsvägen 2 in SE-981 91 Jukkasjärvi. Next to Jukkasjärvi church, and 900 m from Icehotel. 15 km from Kiruna Airport and 20 km from central Kiruna. Local bus #501.
Advice: Remember warm winter clothing and shoes to enjoy your visit outdoors and in the tent.
Er is vlakbij ook een oud Sámi-kerkje dat ik heel graag even zou binnenwandelen. Het is me niet duidelijk of het nu bij de Nutti Sámi Siida behoort of niet, maar je kunt er wel vandaar naartoe. In dat kerkje hangt een tableau van Lars Levi Laestadius. Daar vertel ik later wel nog eens over :-).
Wat is er nog allemaal in de buurt van Kiruna? Iets wat we niet (kunnen) bezichtigen, maar waar ik wel graag iets over wil vertellen: Esrange. Een stuk ten oosten van Kiruna ligt hier een internationaal vermaard ruimteonderzoekstation. Sinds 1966 zijn van hieruit al meer dan 500 raketten gelanceerd. Je kan het echter niet bezoeken. Het is van hieruit dat Virgin Galactic z'n privé-ruimteschepen wil lanceren.
En dan nog een laatste iets dat ook tot de opties behoort: Het Elandpark in Vittangi.
Ligt een beetje verder dan Jukkasjärvi, maar we komen er langs als we naar ons huisje in Kaaresuvanto rijden. Een kleinschalig elandpark. Als je de eigenaar op voorhand verwittigt, komt hij af en kun je het park bezoeken. Hij neemt dan bananen mee om de elanden te lokken. Ja, bananen :-).
Ik vraag me alleen af of het nog bestaat. Heb op 1 website gelezen dat alle elanden gestorven zijn...Zal die mens eens een mailtje sturen om na te vragen...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten