Onze eerste nacht in Finland zal in Kaaresuvanto zijn. Een klein dorpje gelegen aan de Muonio Rivier, net op de grens met Zweden (het dorpje daar noemt Karesuando). Als je de brug oversteekt, zit je ineens in een ander land en moet je rekening houden met een uur tijdsverschil. Eigenlijk is het in Jatuni (Samisch: Játhon), een Saami-nederzetting. Het dorpje ligt ingeklemd tussen de Europese Weg 8 en de Muonio. Het dorp bestaat uit een aantal kleine huizen, die zo verspreid liggen dat van een centrale bebouwing eigenlijk geen sprake is (bewonersaantal < 10 , als wij er zijn, is er dus een bevolkingsexplosie).
We logeren er 3 nachten in een huis dat we vonden via Airbnb. We huren het van een zekere Kalle, die er op de foto een aimabele jongen uitziet. Hij regelt de administratie, maar het praktische wordt afgehandeld via zijn nonkel die in de buurt woont. We hebben al een paar keer gelogeerd via Airbnb, en dat viel tot nu toe prima mee (ik vind het een heel fijne manier om iets meer dan op hotel mee te krijgen hoe de lokale bevolking leeft), maar het is natuurlijk altijd een beetje afwachten. De lakens zien er niet echt gezellig uit op foto (dus misschien toch een kussensloop in de valies steken?), en hoewel het huis goed is uitgerust, lijkt het niet het properste te zijn. Maar ik denk dat de ligging, vlak aan de rivier, alles goedmaakt! In deze periode zou je het Noorderlicht zien op 3 van de 4 nachten! Dat was gelijk ook de hoofdreden om noordelijker dan Rovaniemi te gaan. Fingers crossed!
https://www.airbnb.be/rooms/2343571?guests=1&adults=1&children=0&infants=0&s=Rn-9SK8W
Adres: Kotakeinonkuja 16, Enontekiö, 99470, Finland (ik lees wel dat het eigenlijk nummer 19 is ergens).
Er is een sauna, een tipi waar je vuurke stook kunt doen, er liggen sleetjes en gerief om te ijsvissen...
Klinkt ook allemaal goed. De nonkel zou kunnen vertellen waar je best naartoe gaat om eens te ijsvissen. Het aas (ik heb ergens gelezen dat blauwe kaas prima is) moeten we nog kopen in de winkel Rajabaari: een winkeltje, tankstation en mini-restaurantje in 1: rajabaari majoitus
Verder is er daar niet veel om te eten precies. In Zweden is er nog iets (op route 45 richting Kiruna) waar ze burgers, rendiersteaks ed serveren:
En ook:
Volgens mij is dat twee keer hetzelfde ...
De dorpjes zelf voelen aan als 'ver van de bewoonde wereld' en eenzaam. Gelukkig zijn we zelf met 9 😉. De Sámi-gemeenschap leeft hier (weliswaar in gewone kleren) in een wereld van extremen: de middernachtzon schijnt hier van eind mei tot midden juli en in de winter kan het hier tot -50°C vriezen. De meesten leven op een of andere manier nog van rendieren. Karesuando was ooit een rendier kamp. De eerste gebouwen kwamen er in 1670 toen Mans Martensson Karesuando gronden kocht van een Sámi-man, Henrik genoemd. Het dorpje werd een belangrijke handelspost voor jagers. Het eerste hotel werd geopend in 1922 (de Dalai Lama verbleef in dit Arctic Star hotel in 1996, op uitnodiging van de Sámi-parlementen). Tijdens WOII, meer bepaald tijdens de Lapland Oorlog in 1944, werd het grootste gedeelte van het Finse Kaaresuvanto platgebrand door de Duitse troepen. Een kleine vissershut aan de rivieroever was het enige gebouw dat overeind bleef. Het Zweedse Karesuando werd dankzij de neutraliteit van Zweden tijdens de oorlog gerust gelaten.
In Karesuando ligt de meest noordelijke kerk van Zweden.
Lars Levi Laestadius heeft in Karesuando gewoond van 1826 tot 1849.
Het huisje waar hij met z'n vrouw en 12 à 14 kinderen (het aantal wisselt naargelang de bron, maar bij zo'n aantallen steekt het niet op een kind meer of minder zeker?) woonde, kun je nog gratis bezoeken. Ik vermoed dat de interesse klein zal zijn, maar ik zou wel heel graag dat huisje eens even binnenstappen als we passeren 😊. En over die Laestadius heb ik het later nog eens!
http://www.laplandinteractive.com/the-oldest-laestadius-cabin/
http://northernlightsholidays.com/northern-lights-route/karesuando/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten